perjantaina, kesäkuuta 13

Kysynpäs nyt täälläkin jos teistä kaikki ei vaikka luekkaan toista blogiani.

Miten alaikäisen pikkusiskon (16v) asuminen minun katon alla vaikuttaa minun rahoihin, työkkäri, asumistuki (asunto toki kasvaisi) ja toimeentulotuki? Tuskin pienentäisi ainekaan? Kasvattaisi? Laskettaisiinko sisko huollettavaksi vai kämppikseksi? Jos kämppikseksi saisiko sisko mitään tukia lapsilisän lisäksi?

Pikkusisko ei päässyt haluamaansa kouluun ja pohtii nyt tosissaan muuttaisiko tänne. Minä kannustan! Äiti lähinnä lyttää, ei usko meidän pärjäävän, ei usko siskon pärjäävän, ei usko siskon koskaan pääsevän ammattiin mihin tämä toivoo (ihan tavallinen ammattikoulusta valmistuva ammatti). Totesi sentään "tervemenoa". Takulla joutuisi tappelemaan saako sisko lapsilisänsä, minä en niitä aikanaan saanut kun äiti laittoi ko pikkusiskon niillä tarhaan. Nyt äiti tarvitsee ne kaljaan. Varmasti takana on myös pelko, äiti pelkää ettei tule toimeen ilman pikkusiskoa. Eikä välttämättä tulekkaan jos jatkuvasti katkoo luitaan ja vetelee vaan viinaa, mutta ei se ole lapsen tehtävä hoitaa äitiään, ei tuossa iässä eikä tuollaisten syiden takia.

Minusta siskon kanssa asuminen voisi jopa olla hauskaa. Pikkusisko on ikäisekseen todella fiksu likka, huomaavainen, tervejärkinen ja rauhallinenkin. En minä siskolle äidiksi alkaisi, lähinnä olisin kämppis tai isosisko. Toki vähän toisen perään katsoisin ja jonkun säännönkin voisin laittaa, mutta äidillisiä välejä meillä ei koskaan ole ollut. Ennen kaikkea voisin yrittää antaa siskolle vähän terveemmän ympäristön kasvaa. Ehkä minunkaan koti ei olisi kaikkein tasapainoisin ja parhain, mutta takulla parempi kun äitini koti. Harmi jos kaikki jää kiinni rahasta. Siihen en kyllä suostu, jotain on keksittävä.

sea   18.11   


14 Kommentti(a):

Anonymous Anonyymi...
16 v. kohdalla huoltajan tulee hyväksyä muutto. Jos sisko muuttaa luoksesi tällaisella päätöksellä, on huoltaja eli ilmeisesti äiti elatusvelvollinen. Jos asutte kimpassa niin että molemmat olette kirjoilla asunnossa, on siskosi velvollinen maksamaan oman osuutensa vuokrasta = äitisi on lopulta se, joka maksaa. Jos äidillä ei ole maksukykyä, voi siskosi hakea toimeentulotukea. Kannattaa kysellä ammattikoulun peruutuspaikkoja ahkeraan, koska tällöin olisi opiskelupaikan lisäksi opintotuki + laina. Eipä siskosi mun mielestä vaikuta sun tukiisi, asumismenot laskettaisiin puoliksi.

Eri asia sitten on, jos päätyisitte sellaiseen ratkaisuun, että siskosi muuttaisi sinun luoksesi yksityisenä sijoituksena. Se on sopimuskysymys myös, mutta silloin olet vastuussa siskostasi. Suosittelisin vaihtoehto ykköstä.
Anonymous Anonyymi...
Äiti kyllä suostuu muuttoon, mutta rahaa ei aio antaa, tuskin edes sitä lapsilisää. Äidin maksukyky noin virallisesti on varmaan aika heikko kun on pienellä eläkkeellä. Lapsilisä kaiketi voidaan määrätä maksettavaksi siskolle suoraa ettei äiti käytä sitä kaljaan tms?

Siskon olisi tarkoitus tulla minun kouluni ns peruskoululinjalle korottamaan numeroitaan. Ammattikoulujen peruutuspaikkoja voi toki kysellä, mutta ei 16v saa silti opintotukea/lainaa, olisi kuitenkin odotettava ensi kevääseen kunnes sisko on 17 ja lapsilisä lakkaa.

Minäkin vähän luulen, että mitä enemmän "huollettava" siskoni on, sitä parempi tilanne olisi rahallisesti. Mietin vain voidaanko minun tuissa katsoa minun elättävän alaikäistä lasta jolloin ne kaiketi nousisivat? Esim. työkkärirahoja saisi reilu 4e/pv enemmän jos olisi lapsi.
Anonymous Anonyymi...
Ei sitä huollettavaksi katsota. Mutta se, jos toinen saa tuloja, vaikuttaa tukiin sillä teidät katsotaan samaksi ruokakunnaksi. Eli esim jos siskosi menee töihin, hänen katsotaan elättävän sinua ja sinun asumistukesi ja työmarkkinatuki muodostuvat sen mukaan.

En tiedä ymmärsitkö mitä tarkoitin, mutta asiaa voi ajatella niin, että olette niinkuin avopari :)
Anonymous Anonyymi...
Ei susta lapsen huoltajaa sillä tule, että hän sinun luoksesi muuttaisi kirjansa. Huoltaja on edelleen vanhempi. Lapsilisän lisäksi elatusapu kulkee myös lapsen mukana. Jos huoltajuutta haluat, on kyse yksityisestä sijoituksesta ja sosiaalityöntekijät arvioivat onko se sisaresi edun mukaista. Eikä tuollakaan tavalla kauheasti taloudellista etua tule, mutta sen sijaan olet velvollinen huolehtimaan sisaresi menoista ja meiningistä muutenkin.
Anonymous Anonyymi...
Hmm... 16v elättäisi minua, aika hurjaa. Mutta ymmärrän tuon systeemin, ihan tuttu juttu vaikkei omalle kohdalle ole koskaan sattunut.

Siskon menoista ja tekemisistä huolehtiminen ei pelota, sisko on tosiaan fiksu likka. Mutta ehkä tuota huoltajuutta nyt ei kannata alkaa säätämään jos se on kovin hankalaa?

Täytyykin tarkkaan miettiä otanko siskoni lapsena vai kämppiksenä. Tuo koulu mihin hän nyt menisi on iltaisin ja sisko havittelee kaiketi työtä päiväksi.
Jos siskoni asuisi omana ruokakuntana saisiko hän asumistukea? Mitenköhän paljon hän saisi toimeentulotukea jos äiti katsotaan varattomaksi? Voidaanko meidät katsoa kahdeksi eri ruokakunnaksi jos asunto on minun vuokraama? Pikkusisko ei kaiketi alaikäisenä voi tehdä yksi vuokrasopimusta?
Anonymous Anonyymi...
Olen toisen anonyymin kanssa eri mieltä ruokakunta asiasta. Ei heitä automaattisesti ymmärretä samaan ruokakuntaan kuuluvaksi, vaan se riippuu siitä ovatko vuokrasopimukset yhteiset vai erilliset.

Seana selvittelisin nämä raha-asiat hyvinkin selviksi ensin kelan kautta ja sitten sossusta ennen muuttorumbaa.
Anonymous Anonyymi...
Jos vuokrasopimus on sinun nimissäsi olette samaa ruokakuntaa. Jos taas teillä on erilliset sopimukset, olette erilliset. Siskosi ei itse voi allekirjoittaa vuokrasopimusta omalta osaltaan, mutta äitinne voi huoltajana allekirjoittaa sen hänen puolestaan.

Toimeentulotuen saaminen alaikäisenä ei ole mikään läpihuutojuttu. Toimeentulotuessa saatetaan laittaa asia päätöstä tehtäessä myös lastensuojelun pohdittavaksi.
Anonymous Anonyymi...
Tuo ruokakunta menee yleensä kai juuri sen mukaan onko erilliset vuokrasopimukset vai ei. Sitä en tosiaan tiedä jos on alaikäinen sisko, mutta toisaalta miksi se menisi erilailla?

En oikein tiedä miten käy jos pyydämme äitiä kirjoittamaan vuokrasopimusta siskolle. Se pitäisi lähettää hänelle Helsinkiin ja vähän kyllä pelottaisi koko ajatus. Liekö kirjottaisi, koska vastuuhan olisi silloin hänen.

Lastensuojelun kannalta luulisin minun kotini voittavan äidin kodin. Kumpikaan meistä ei äitin kanssa saa suuria summia rahaa (äiti minimieläke, minä työtön), mutta mielenterveydellisesti minun kotini on takulla tasapainoiksempi ja turvallisempi. Toisaalta en halua lähteä äitin suututtamaan vaatimalla yhtään mitään (jopa se vuokrasopimus voi olla äidille liikaa) tai äiti pian kieltää kokonaan siskon muuton. Jos lähden jostain "kinaamaan" on voitto oltava jo takataskussa.
Äidin kanssa kaikessa on oltava varovainen, hänen mielestä voi muuttu hetkessä eikä järkeily aina toimi. Hän saattaa kiusallaan laittaa kapuloita rattaisiin tai sitten lähes potkia siskon ulos. Koskaan ei voi tietää.

Menen maanantaina Kelaan kyselemään asioista. Sossuun soitan sen jälkeen.
Anonymous Anonyymi...
Sisarukset katsotaan kuuluvasi samaan ruokakuntaan. Tähän ei vaikuta vuokrasopimukset.
Anonymous Anonyymi...
Onko tosiaan näin? Kyseessä on kyllä siskopuoli, mutta se laskettaneen siskoksi. :D
Anonymous Anonyymi...
Kela toteaa näin:

Samassa asunnossa asuvat lähisukulaiset (avio- ja avopuolisot, vanhemmat, lapset, isovanhemmat ja alaikäiset sisarukset) kuuluvat kuitenkin aina samaan ruokakuntaan riippumatta tehdyistä vuokra- tai hoitosopimuksista.

ja toisaalta näin:
Jos vanhempansa kodista erillään asuvalla alaikäisellä lapsella on tuloja, joilla hänen voidaan katsoa elättävän itsensä ja hän vastaa itse asumismenoistaan, hänelle voidaan myöntää asumistukea itsenäisenä ruokakuntana. Yleensä alaikäinen lapsi katsotaan vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada asumistukea omaan asuntoonsa.

Eli riippuu ja roikkuu.
Anonymous Anonyymi...
Jos sisko lasketaan samaan ruokakuntaan niin saanko minä sitten asumistukea koko vuokraan vai ruvetaanko sitten väittämää (kelassa tai sossussa tai missä ikinä), että siskon on maksettava vuokraa ja katsellaan se sitten minulle tuloiksi?
Anonymous Anonyymi...
Tuo ylempänä oleva "Jos vanhempansa kodista erillään asuvalla alaikäisellä lapsella on tuloja, joilla hänen voidaan katsoa elättävän itsensä" tarkoittaa sitä, että jos alaikäinen asuu itsekseen eli ei koske teidän tapausta.

Ota tosiaan yhteys soskuun ja kelaan. Sieltä ne kertovat faktat. Jos te otetta ns kaksi persaukista niin tuskin sinun etuudet kärsivät. Siihen en osaa kommentoida saako siskosi mitä tukia, kun on vanhempiensa elätettävä. Käsittääkseni sosiaalitoimi myöntää harkinnanvaraista noissa tapauksissa aika nihkeästi siskon elatukseen jos et ole huoltaja virallisesti. Mutta kysy ihmeessä suoraan sosiaalitoimesta!
Anonymous Anonyymi...
Voisin juu kuvitella tuon tarkottavan nimenomaan yksin asuvia.

Mjoo, äiti, minä ja sisko ollaan kaikki pa, että se sentään on eduksi. :D Harmittavaa, jos siskon luona asuminen tehdään vaikeaksi, sen jos jonkun pitäisi olla kannustavaa tommaa. Mutta koskapa kela/sossu ja kumppanit olisi kannustavia. (En aio edes avautua siitä miten voisin kokeilla kesällä osa-aikaista työtä, mutta se ei kannata kun viedään tuet ja miten kuntoutustuella sellainen onnistuisi.)








sea

- nainen
- melkein neljäkymmentä
- avautunut blogissaan vuodesta 1999
- vapaaehtoisesti lapseton
- yliopistolainen
- ylioppilas vuodelta 2012
- köyhähkö
- masentunut 1999-2012
- opettelee ja ihmettelee terveenä elämistä

arkisto
huhtikuuta 2007
toukokuuta 2007
kesäkuuta 2007
heinäkuuta 2007
elokuuta 2007
syyskuuta 2007
lokakuuta 2007
marraskuuta 2007
joulukuuta 2007
tammikuuta 2008
helmikuuta 2008
maaliskuuta 2008
huhtikuuta 2008
toukokuuta 2008
kesäkuuta 2008
heinäkuuta 2008
elokuuta 2008
syyskuuta 2008
lokakuuta 2008
marraskuuta 2008
joulukuuta 2008
tammikuuta 2009
helmikuuta 2009
maaliskuuta 2009
huhtikuuta 2009
toukokuuta 2009
kesäkuuta 2009
heinäkuuta 2009
elokuuta 2009
syyskuuta 2009
lokakuuta 2009
marraskuuta 2009
joulukuuta 2009
tammikuuta 2010
helmikuuta 2010
maaliskuuta 2010
toukokuuta 2010
kesäkuuta 2010
heinäkuuta 2010
elokuuta 2010
syyskuuta 2010
marraskuuta 2010
joulukuuta 2010
huhtikuuta 2011
elokuuta 2011
huhtikuuta 2012
toukokuuta 2012
heinäkuuta 2012
syyskuuta 2012
helmikuuta 2013
elokuuta 2013
lokakuuta 2013
joulukuuta 2013
maaliskuuta 2015
huhtikuuta 2015
heinäkuuta 2015
tammikuuta 2016
lokakuuta 2017
tammikuuta 2018
maaliskuuta 2018

1999-2007 rajoitetusti saatavilla



Powered by Blogger